Tilburg zoekt huisvesting voor 5000 arbeidsmigranten

Beter laat dan niet: Tilburg gaat serieus werk maken van het huisvesten van arbeidsmigranten. Tot 2025 zijn 3600 tot 5000 tijdelijke plekken nodig.

De gemeente Tilburg heeft het lang laten sloffen, maar het nieuwe college is voornemens voortvarend een nijpend probleem aan te pakken: de huisvesting van arbeidsmigranten. Alleen al voor kort/semi-permanent verblijf zijn tot 2025 3600 tot 5000 plaatsen nodig, zo blijkt uit een recente presentatie aan raadsleden. 

Tilburg heeft volgens ingewijden een tiental locaties in kaart voor grootschalige huisvesting. De voorkeur gaat uit naar leegstaande gebouwen voor minstens honderd personen. Bekend is al het plan voor wellicht 600 plekken in de twee voormalige Achmea-kantoren op bedrijventerrein het Laar. ,,B en W bepalen op zeer korte termijn de criteria bepalen waaraan locaties moeten voldoen”, zegt de woordvoerder van wethouder Oscar Dusschooten (VVD, Economische Zaken, Wonen). ,,De verwachting is dat we begin volgend jaar knopen doorhakken over de eerste locaties.”

Bijenkorf

De totale behoefte staat nog los van de banen op de nieuwe bedrijventerreinen Wijkevoort en Zwaluwenbunders. Vooral de vele distributiecentra in de stad - Albert Heijn, Coolblue, Rhenus, H&M, dadelijk ook de Bijenkorf - zijn aangewezen op 'handjes' van over de grens. Die zijn nog vaak Pools en in mindere mate Roemeens en Bulgaars, maar steeds vaker ook Grieks en Fins. 

,,Wij willen absoluut meer mensen uit de regio werk bieden, maar ze moeten er wel zijn", aldus Ria Stienen van XPO Logistics tegenover de raadsleden. XPO doet de distributie voor onder meer H&M. Het adagium 'vandaag besteld morgen in huis' betekent vooral veel avond- en nachtwerk. ,,Maar bij -24 graden werken in een vriescel wil ook niet iedereen."

In Tilburg staan 5850 mensen geregistreerd uit Midden en Oost-Europa,  maar het werkelijke aantal wordt geschat op 10.000. Van de 2600 kamerverhuurpanden is eenvijfde bewoond door arbeidsmigranten. ,,Daarom komen studenten nu moeilijker aan een kamer", aldus Hedwig Harks, hoofd stedelijke ontwikkeling. 

Op en neer

In twee voormalige kloosters aan de Pelgrimsweg en het Kardinaal de Jongplein verblijven al jaren enkele honderden arbeidsmigranten. Veel anderen mogen blij zij met een plekje op campings. Maar sommigen reizen dagelijks tot honderd kilometer op en neer. Zo slapen veel in deze regio werkzame migranten in het Vlaamse Lommel. 

Opmerkelijk: Waalwijk gaat Tilburg op dit gebied vooruit. Hier zijn al  grootschalige locaties voor 400 en 200 mensen (respectievelijk campus op Zanddonk en voormalig kantoorpand Wärtsilä) een derde van 300 zit in de pen (bij 't Snoekske), nog twee nieuwe zijn in beeld.  

,,Wij staan aan de lat voor nog 2000 tot 2500 plaatsen", aldus wethouder Ronald Bakker (VVD, Economische Zaken), ,,deugdelijke huisvesting is noodzaak als je logistieke topregio wilt zijn." Waalwijk wilde arbeidsmigranten aanvankelijk in woonwijken onderbrengen, maar stelde na verzet die koers bij. Nu mikt de gemeente op grootschalige opvang met adequate faciliteiten, vrijetijdsbesteding en beheer vlakbij de werkplek. 

Bron: Brabants Dagblad