News

WAB: Oproepkracht

Category: Wet Arbeidsmarkt in Balans         Date: 02-12-2019

Oproepkracht

Vanaf 1 januari 2020 is er sprake van een oproepovereenkomst als:

a) De omvang van de arbeid niet is vastgelegd als één aantal uren per tijdseenheid van:

1. ten hoogste een maand; of2. ten hoogste een jaar en het recht op loon van de...

Lees verder

WAB: Transitievergoeding

Category: Wet Arbeidsmarkt in Balans         Date: 02-12-2019

Transitievergoeding

De transitievergoeding is vanaf begin arbeidsovereenkomst verschuldigd in plaats van na 24 maanden. Ook als er wordt besloten om de arbeidsovereenkomst tijdens de proeftijd te beëindigen. Ontslag van werknemers met een kort dienstverband wordt dus duurder. De opbouw van de vergoeding wordt 1/3de maandsalaris per...

Lees verder

WAB: Ontslag

Category: Wet Arbeidsmarkt in Balans         Date: 02-12-2019

Ontslag 

De Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) komt werkgevers tegemoet die vinden dat ze heel lastig van personeel kunnen afkomen. Er komt een ontslagmogelijkheid(cumulatiegrond) bij, waarmee verschillende kleinere punten samen ook een valide ontslaggrond vormen. Daar staat dan wel weer tegenover dat werkgevers al vanaf dag...

Lees verder

WAB: Ketenregeling en proeftijd

Category: Wet Arbeidsmarkt in Balans         Date: 02-12-2019

Ketenregeling

De termijn van 2 jaar waarin 3 tijdelijke arbeidsovereenkomsten mogelijk waarin wordt verruimd naar 3 jaar. Het is mogelijk om in de CAO hierover andere afspraken over te maken.

De onderbrekingstermijn tussen opeenvolgende contracten waarbij de keten niet wordt doorbroken blijft 6 maanden.

Het...

Lees verder

SNF-keurmerk verplichten om arbeidsmigranten te behouden

Category: Arbeidsmarkt         Date: 25-11-2019

De reputatie van Nederland als aantrekkelijk arbeidsmigratieland loopt schade op. De reden: te veel misstanden bij de huisvesting van arbeidsmigranten. De oplossing: het verplicht stellen van het SNF-keurmerk.

Frank van Gool, CEO OTTO Work Force

Dat stelt Frank van Gool, CEO van internationale arbeidsbemiddelaar...

Lees verder

Aantal werkenden verder gestegen

Category: Arbeidsmarkt         Date: 14-11-2019

Het aantal mensen met betaald werk nam in de afgelopen drie maanden met gemiddeld 8 duizend per maand toe tot bijna 9,0 miljoen in september. Het aantal werklozen steeg in dezelfde periode met gemiddeld 3 duizend per maand naar 323 duizend. Net als in augustus...

Lees verder

Te weinig mensen profiteren van gunstige arbeidsmarkt

Category: Arbeidsmarkt         Date: 14-11-2019

FNV maakt zich zorgen om de mensen die weinig hebben gemerkt van de economische groei en moeite hebben met het vinden van een baan of helemaal geen werk hebben. Vele werkenden zien al jaren geen groei in hun inkomen.

Het huidige wettelijk minimumloon is te...

Lees verder

Uitzendbureau blijft belangrijk bij vinden baan

Category: Arbeidsmarkt         Date: 07-11-2019

Het eigen netwerk is nog steeds de meest gebruikte manier om een nieuwe baan te vinden, gevolgd door vacaturesites en op de derde plaats komen de uitzendbureaus. Hoewel iets minder dan vorig jaar, blijft het uitzendbureau een belangrijk baanvindkanaal.

In de top-5 van ‘baanvindkanalen’...

Lees verder

Minimumloon en minimumjeugdloon omhoog per 1 januari 2020

Category: Arbeidsmarkt         Date: 07-11-2019

De brutobedragen van het wettelijk minimumloon gaan per 1 januari 2020 omhoog. Het bruto wettelijk minimumloon per 1 januari 2020 bedraagt 1.653,60 euro per maand. Wouter Koolmees, SZW, heeft de Regeling tot halfjaarlijkse aanpassing van het wettelijk minimumloon per 1 januari 2020 is in...

Lees verder

Flexwerker of uitzendkracht? Dan heb je vanaf 1 januari deze voordelen

Category: Arbeidsmarkt         Date: 07-11-2019

In dienst als uitzend- of oproepkracht? Dan is de afkorting WAB vast al eens voorbijgekomen bij het invullen van werkbriefjes of in e-mails van intercedenten. Dit betekent de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) voor jou als flexwerker. Spoiler: het is goed nieuws.

Werknemers met...

Lees verder

Wordt de uitzender de Action van de arbeidsmarkt?

Category: Arbeidsmarkt         Date: 30-10-2019

Het verdienmodel van het uitzendbureau moet drastisch veranderen, zo zei Steven Gudde van Olympia in de september-editie van Flexmarkt. Ineke Kooistra, CEO van Young- Capital, en ABU-directeur Jurriën Koops erkennen dit ook. “Het is gek dat de inhuur van uitzendkrachten bij inkoop is komen te liggen.”

...
Lees verder

Sector 52-premie voor uitzendbureaus kent grootste stijging

Category: Arbeidsmarkt         Date: 09-09-2019

Per 1 januari 2020 wordt de sectorverloning afgeschaft. En de Whk-premie in sector 52 kent in 2020 ook nog eens de allergrootste stijging van alle sectoren in Nederland.

Dat blijkt uit een analyse premies Werkhervattingskas 2020 door Henk Geurtsen (partner Experts in Flex) op basis...

Lees verder

'De krapte op de arbeidsmarkt ontwricht de samenleving'

Category: Arbeidsmarkt         Date: 07-09-2019

In allerlei sectoren neemt de krapte aan personeel toe, schrijft het UWV. Dat is slecht voor de economische groei en voor het werkplezier.

Kinderopvangmedewerkers, tankstationpersoneel, ongediertebestrijders. Ogenschijnlijk hebben die beroepen niets gemeen, maar voor alle drie geldt dat werkgevers ze nauwelijks kunnen vinden...

Lees verder

Prinsjesdag 2019 en de loonheffingen

Category: Arbeidsmarkt         Date: 28-08-2019

Het kabinet maakt op Prinsjesdag de plannen openbaar met daarin de tarieven en percentages voor de loonheffingen die – onder voorbehoud – per 2020 gelden. Naar verwachting kondigt het kabinet op de derde dag van september ook wijzigingen aan in de werkkostenregeling (WKR) en de...

Lees verder

Krapte op arbeidsmarkt breekt record

Category: Arbeidsmarkt         Date: 15-08-2019

De krapte op de arbeidsmarkt heeft afgelopen kwartaal een nieuwe recordhoogte bereikt. Het aantal openstaande vacatures steeg met 6.000 naar 284.000 in juni, blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag publiceert. Het aantal werklozen daalde met 11.000 naar 305.000.

...
Lees verder

Nieuwe cao Glastuinbouw eindelijk een feit!

Category: Arbeidsmarkt         Date: 21-06-2019

Sociale partners hebben een akkoord bereikt over een nieuwe cao Glastuinbouw. Aangezien de onderhandelingen stroef liepen, heeft het akkoord een terugwerkende kracht van een jaar. Verder is verdere looptijd kort, tot 2020, omdat Glastuinbouw Nederland, Plantum en de vakbonden FNV en CNV de uitwerking van...

Lees verder

Veel banen en relatief hoge lonen: 'Nederlandse arbeidsmarkt presteert goed'

Category: Arbeidsmarkt         Date: 21-06-2019

De Nederlandse arbeidsmarkt presteert goed, met name op het gebied van de hoeveelheid en de kwaliteit van banen. Dat blijkt uit een rapport van de OESO, de organisatie waarin 35 voornamelijk rijkere landen sociaal en economisch samenwerken.

Zo is in Nederland de werkloosheid laag, hebben...

Lees verder

Koolmees weet Eerste Kamer achter WAB te krijgen

Category: Arbeidsmarkt         Date: 22-05-2019

Minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft zich verzekerd van de steun van een meerderheid in de Eerste Kamer voor de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Kritiek dat de WAB payroll duurder maakt, raakt Koolmees niet. “Dat is juist de bedoeling.”

Dat bleek gisteravond na de plenaire...

Lees verder

Minimumloon per uur vanaf 1 juli 2019 flink hoger

Category: Arbeidsmarkt         Date: 10-05-2019

Werkgevers die hun werknemers per uur betalen, mogen daarbij het wettelijk minimumloon per week niet uit het oog verliezen. Zij moeten bovendien rekening houden met het aantal uren in een volledige werkweek bij hun organisatie. Hoe lang de werkweek ook is, per 1 juli 201...

Lees verder

Eerste Kamer heeft veel kritiek op WAB

Category: Arbeidsmarkt         Date: 10-05-2019

Er is veel kritiek in de Eerste Kamer op het wetsvoorstel Arbeidsmarkt in balans (WAB). De kritiek gaat onder meer over de maatregelen voor flexkrachten en de uitvoerbaarheid van het wetsvoorstel. Minister Koolmees van SZW heeft hier inmiddels op gereageerd.

Eén van de kritiekpunten van de...

Lees verder

Previous Page   1   2   3   4   5   6   Next Page