'Dinteloord wil geen arbeidsmigranten bij sportpark'

Dinteloord wil geen woonwijk speciaal voor arbeidsmigranten naast het sportpark aan de Molenkreek. Met een actiegroep in oprichting laat het een duidelijk signaal horen. "Alleen op bedrijvenpark AFC Nieuw Prinsenland zien we mogelijkheden", zegt woordvoerder Arie van den Berg.

Brabant telt zo'n 100.000 arbeidsmigranten. Voor een slordige 20.000 is geen goede huisvesting. Uitzendbureau Flex Employment uit Oudenbosch wil om die reden naast het sportpark aan de Molenkreek in Dinteloord een wijkje realiseren voor 250 arbeidsmigranten. Polen en Hongaren die bijvoorbeeld in de kassen op het AFC werken. 

Actiegroep

Plannen die Dinteloord niet ziet zitten, zegt Arie van den Berg. Hij is een actiegroep gestart. Die telt nu een dertigtal mensen die het, net als hij, niet eens zijn met huisvesting van arbeidsmigranten op die plek. "Dit is een toplocatie. Bouw een hotel als Stella Maris in Steenbergen op het AFC. Dan zitten die mensen dicht bij hun werk." 
De actiegroep is vooral tegen de grootschaligheid van de plannen. "In alle gemeentes waar is gekozen voor het clusteren van arbeidsmigranten heerst achteraf spijt. Waarom trekt de gemeente Steenbergen daar geen lering uit? Na de plannen voor windmolens lijkt Dinteloord wel het afvoerputje van de gemeente", aldus Van den Berg. 

Frustraties

Volgens de actievoerder is het een utopie te denken dat arbeidsmigranten in een apart woonwijkje integreren met de Dinteloordse bevolking. "Ze spreken de taal niet, gaan niet naar onze clubs of verenigingen, doen het liefst boodschappen in hun eigen winkels en kosten de samenleving vooral geld. Kortom, het levert niets op.”

Frustraties zijn er ook over de rol van de dorpsraad, die voorstander is van de huisvestingsplannen. "Die doen ontzettend goede dingen voor de leefbaarheid", zegt Van den Berg. "De pee op de rotonde is daar een voorbeeld van. Alleen op politiek vlak, zoals over windmolens aan de Karolinadijk en huisvesting van arbeidsmigranten. Daarin moet het zich niet willen mengen." 

Gezien de weerstand in Dinteloord begrijpt Van den Berg niet hoe de Dorpsraad positief kan zijn. "Ze praten namens zichzelf, niet namens Dinteloord. Daarom komen wij met een tegengeluid. Zodat zowel het college als de raad op de hoogte zijn dat Dinteloord dit niet ziet zitten." De actiegroep gaat binnenkort flyeren en een handtekeningenactie opzetten.

Bron: BnDeStem